De kenmerken van Deens design

De opkomst van Deens design
Na de Tweede Wereldoorlog lag de focus in Denemarken op het streven naar een betere wereld. Functionaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid waren hierbij van essentieel belang. Deze nadruk op eenvoud en doelmatigheid resulteerde al snel in een designfilosofie die niet alleen nationaal, maar ook internationale bekendheid kreeg. De Deense mentaliteit vormde de kern van wat later bekend werd als Deens modern design. In dit tijdperk werden talloze iconische Deense stoelen en banken ontworpen, waarvan velen tot op de dag van vandaag in productie zijn en wereldwijd worden verkocht. Vooraanstaande ontwerpers die een cruciale rol speelden in het succes van het Deens design zijn onder meer: Kaare Klint, Arne Jacobsen, Grete Jalk, Fin Juhl, Hans Wegner, Verner Panton, Poul Kjærholm, Ole Wanscher, Erik Ole Jørgensen en Nanna Ditzel.

Sav & Okse – Deens en Scandinavisch design anno nu
De vraag naar Deense meubels is vandaag de dag onverminderd. In een complexer wordende wereld draagt de eenvoudige en functionele vormgeving van meubels bij aan ‘het thuisgevoel’ en rust in het interieur. Daarbij sluit het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen aan op een belangrijke moderne trend: het zo ‘eco-friendly’ mogelijk produceren van meubels. Onze Sav & Økse (Deens voor ‘zaag’ en ‘bijl’) meubels zijn onder meer geïnspireerd op de Deense en Scandinavische designstroming.


Bank Jolin, eetkamerstoelen Sinni, tafel Fjerre en eettafelbank Fjerre

Maar wat is er nu zo kenmerkend aan Deens design?

  1. Functionaliteit

Vormgeving en functie van het meubel gaan hand in hand. Versieringen die niet bijdragen aan het gebruiksgemak worden achterwege gelaten. Het ontwerp is hiermee mensgericht met als doel het comfort te verbeteren. Functioneel ontwerp en gebruiksgemak zien we bijvoorbeeld terug bij onze strak vormgegeven uitschuifbare tafels als de Rikke & Nonne.

  1. Minimalistische vormen

Een Deense eetkamerstoel of Deense bank kent vaak strakke lijnen en simpele vormen. Hiermee wordt de functie en praktische toepassing van het meubel gewaarborgd. Onze Olger collectie, Tomrer tafels, stoelen (zoals de Enni, Sinni en Aino) en krukken (bijvoorbeeld de Silja kruk) blinken uit in strakke en minimalistisch vormgeving

  1. Natuurlijke materialen

Tijdens het maakproces wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, leer en textiel. Teak en palissander werd vroeger veel gebruikt vanwege de warme tonen en lange levensduur. Bijna alle meubels van de Sav & Økse collectie zijn gemaakt uit massief hout.

  1. Vakmanschap

Niet voor niets zijn Deense ontwerpen een grote inspiratiebron voor onze collectie. Deense meubels stralen namelijk vakmanschap en kwaliteit uit. Elk stuk toont toewijding van de makers wat resulteert in prachtige vormgegeven designs.

    5.  Innovatieve technieken

Deense ontwerpers maken van oudsher gebruik van innovatieve productietechnieken en materialen, zoals gevormd multiplex en gebogen hout om unieke vormen te creëren. Gebogen houtstructuren vind je onder meer terug in onze Edske en Miias stoel en de Silja (counter) barkruk.


Kom kijken naar onze collectie met o.a. Deens design in onze showrooms in Zaandam en Utrecht. Deze zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.30 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. Volg ons ook op Pinterest of Instagram voor meer inspiratie.

Recente artikelen
Veelzijdig notenhout
Veelzijdig notenhout
Of je nu voor een Scandinavische interieurstijl kiest of de mid-century vintage look, met meubels inLees meer
Harmonie in huis
Harmonie in huis
Creëer harmonie in huis met een ton-sur-ton look. De basis van ton-sur-ton ligt in het gebruik van Lees meer
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer