Onderhoud je houten tafel

Wil je lang van je tafel gebruikmaken, dan is het belangrijk deze goed te onderhouden. In de Sav & Økse collectie zitten geoliede en gelakte tafels en tafels met een Fenix blad. Iedere afwerking heeft zijn eigen onderhoud nodig. 


Voor het dagelijks gebruik geldt voor alle houten tafels:

- Bescherm de tafel tegen hittebronnen, vocht en kleurstoffen uit voedsel en dranken

- Gebruik onderleggers, placemats of tafelkleden om krassen en vlekken te voorkomen

- Voorkom krassen van schurende oppervlakken door gebruik te maken van viltplakkers


Bekijk hier de richtlijnen voor het gebruik van onze tafels.

Gelakte houten tafels
Heb je een gelakte houten tafel, dan heb je er weinig onderhoud aan. Diepe krassen zijn echter minder makkelijk zelf op te knappen. 

De gelakte tafels worden vanuit de fabriek standaard uitgevoerd met een laklaag, waardoor de tafel direct kan worden gebruikt. De lak beschermt pas optimaal 20 dagen na de laatste behandeling, als de lak volledig is uitgehard. Wees dus zeker de eerste 3 weken extra voorzichtig bij het gebruik.

Gebruik voor het dagelijks onderhoud een schone vaatdoek, vochtig gemaakt in schoon lauw water en goed uitgewrongen. Gebruik indien nodig een milde zeepoplossing. Hoewel lak beter bestand is tegen vocht dan olie, kunnen bij langdurig contact met water of een andere vloeistof vlekken en kringen ontstaan. Let op met natte doeken, kopjes en vazen.

Het gebruik van schuurmiddelen, ruwe sponsjes of schoonmaakapparatuur wordt sterk afgeraden. Ook agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt voor het verwijden van vlekken. Let op met hete voorwerpen en hittebronnen. 

Voor het reinigen van een gelakte tafel kun je de WOCA intensiefreiniger gebruiken. Daarna geef je met de WOCA Master Care je tafel een extra beschermlaagje en kun je kleine krasjes camoufleren.

Stappen voor het onderhoud van een gelakte tafel:

1. Schoonmaken met WOCA intensief reiniger

2. Beschermen en krasjes camoufleren met WOCA Master Care

Geoliede houten tafels
Voor het dagelijks onderhoud geldt hoe minder schoonmaakmiddel je gebruikt, hoe langer de olie het hout van je tafel zal beschermen. Gebruik voor het dagelijks onderhoud een schone vaatdoek, vochtig gemaakt in schoon lauw water en goed uitgewrongen. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Het plaatsen van natte doeken, kopjes, vazen zorgen voor vlekken en kringen. Gemorste vloeistoffen moeten direct worden afgenomen. Vermijd overmatig water op het blad. 

De tafel is vanuit de fabriek standaard uitgevoerd met een olielaag, waardoor de tafel direct kan worden gebruikt. De olie beschermt pas optimaal 20 dagen na de laatste behandeling, omdat deze dan volledig is uitgehard. Wees dus zeker de eerste 3 weken extra voorzichtig bij het gebruik. 

Een geoliede tafel kun je reinigen met de WOCA naturel zeep. De zeep verwijdert vuil en geeft de tafel een beschermende slijtlaag.

Wij adviseren om een geoliede houten tafel twee keer per jaar een opfrisbeurt te geven met de onderhoudsolie. De onderhoudsolie heeft een lagere viscositeit (stroperigheid) en daardoor breng je een dun nieuw laagje olie aan, i.p.v. een nieuwe dikke laag. Met de onderhoudsolie ga je als het ware het verlies van olie door slijtage tegen, door de olielaag in het hout aan te vullen. Lees het onderhoudsadvies van houten tafels voor de gebruiksaanwijzing van onderhoudsolie.

Wil je een geoliede tafel een grote beurt geven, geef hem dan eerst een grondige reiniging met de WOCA intensiefreiniger. Hierna kun je de tafel een nieuwe olielaag geven met een Sav & Økse oliesetje of de WOCA Olie verfrissende zeep

Stappen voor een grote beurt van een geoliede tafel:

1. Schoonmaken met WOCA intensief reiniger

2. Nieuwe olielaag met Sav & Økse oliesetje of WOCA olie conditioner

Wil je je tafel extra beschermen tegen vocht, dan kun je de tafel behandelen met de WOCA onderhoudsgel, deze geeft de tafel een waterafstotend laagje.

Onderhoud tafels met Fenix blad
Lees de handleiding Fenix voor het onderhouden en schoonmaken van een houten tafel met Fenix blad. Een Fenix blad is makkelijk schoon te houden en kleine krasjes zijn eenvoudig te herstellen met de bijgeleverde wonderspons.

Keuzehulp
Twijfel je bij het kopen van een nieuwe tafel of je voor de afwerking geolied of mat gelakt moet gaan? Lees dan eens onze keuzehulp. We hebben de verschillen van een geoliede en een mat gelakte tafel op een rijtje gezet. 


Bij vragen kun je contact opnemen via [email protected].

Recente artikelen
Stijlvol tafelen
Stijlvol tafelen
Met deze 7 tips houd jij je houten tafel zo lang mogelijk mooi.Lees meer
Veelzijdig notenhout
Veelzijdig notenhout
Of je nu voor een Scandinavische interieurstijl kiest of de mid-century vintage look, met meubels inLees meer
Harmonie in huis
Harmonie in huis
Creëer harmonie in huis met een ton-sur-ton look. De basis van ton-sur-ton ligt in het gebruik van Lees meer
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer