Vijf stylingstips voor het inrichten van je woonkamer

Het woord woonkamer zegt het al. Dit is de ruimte in huis waar je veel tijd doorbrengt en ‘woont’. Geen onbelangrijke plek dus. Maar hoe voel jij je echt helemaal thuis in je ‘living’? Met de onderstaande vijf stylingtips helpen wij je op weg met de inrichting van jouw woonkamer!

1. Bepaal de functies van je woonkamer – gebruik van de ruimte

De keuze voor meubels is afhankelijk van hoe jij de woonkamer gebruikt. Het is daarom belangrijk om eerst de functies van de ruimte te bepalen. Is het vooral een plek waar je visite ontvangt? Kies dan - als de ruimte het toelaat - bijvoorbeeld voor een ruime U- of L-vormige bankopstelling. Onze Jolin en Swann bank bieden ruime opstellingen met veel zitcomfort. Is de ruimte kleiner of kies je graag zelf de optimale opstelling van de bank? Dan is onze Ulla elementenbank mogelijk een goede match.

Is de woonkamer ook dé plek waar jij graag een boek leest, muziek luistert of bijvoorbeeld een spel speelt? Dan kan de aanwezigheid van een boekenkast, media meubel of zelfs een bureau zeer welkom zijn. Onze Rikke en Olger collectie bieden hiervoor verschillende opties. De Olger kast (te zien op de foto bovenaan) kan bovendien ingezet worden als roomdivider om zo verschillende functies in de ruimte van elkaar te scheiden.

2. Deel de ruimte in – de looproute en maten

Na de keuze voor het soort meubels is het tijd om de woonkamer in te delen. Het maken van een plattegrond (op schaal) helpt hierbij. Twee dingen zijn hierbij belangrijk.

Allereerst: de plek van het meubelstuk. Zorg altijd voor een logische looproute. Is de eettafel bijvoorbeeld in dezelfde ruimte aanwezig? Creëer dan een makkelijke route van de keuken naar de eettafel, zonder dat je daarbij het zitgedeelte doorkruist. Zorg voor ook voldoende loopruimte tussen de meubels. Houd voor een doorgang ongeveer 60-90 cm aan.

Daarnaast kan de vorm van het meubelstuk bepalend zijn voor de indeling. In een kleinere ruimte kies je bijvoorbeeld voor een ronde of nestbare salontafel (in plaats van een rechthoekige) zodat er meer beweegruimte ontstaat tussen de bank en de tafel. Salontafels van onze Sav & Økse collectie zijn vaak in verschillende maten en vormen te verkrijgen. 

Stylingtips living - inrichten woonkamer
Bank Nomah, poef Pippi (verkrijgbaar in diverse stoffen/kleuren) en salontafel Tomrer in eikenhouten uitvoering.

3. Kies een combinatie van materiaal - stijl

Veel mensen die een showroom van De Machinekamer (waar Sav & Økse onderdeel van is) binnenlopen vallen op de Scandinavische dan wel industriële of vintage look meubels. Toch kan het lastig zijn de combinatie van meubels te bepalen. Een tip: zorg ervoor dat je materialen en vormen op elkaar afstemt. Kies je bijvoorbeeld voor onze houten Sinni loungestoel met ronde vormen? Dan kan het mooi zijn om de rondingen en het eikenhout ook op andere plekken in de ruimte terug te laten komen. Ga je voor een combinatie van nieuw en vintage voor het inrichten van jouw woonkamer? Kijk dan eens voor vintage design op demachinekamer.nl.

4. Kies een kleurenpalet – lichtinval

Gebruik van kleur is onmisbaar voor het ‘thuisgevoel’ van de woonruimte. Uiteraard ga je hierbij uit van kleuren die je mooi vindt. Maar de lichtinval in de ruimte kan van grote invloed zijn op de zichtbaarheid van kleur. Komt er bijvoorbeeld koud noordelijk licht binnen? Kies dan voor meer warme kleuren, zoals roze, paars of oranjetinten. Onze interieurstylisten kunnen je helpen met het maken van een passend kleurenpalet dat is afgestemd op de ruimte en meubels.

5. Laat je adviseren – maatwerk

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind in het bepalen van je woonkamerinrichting. Wil je meer weten en heb je behoefte aan persoonlijke stylingtips en advies over de indeling, materialen en kleur? Vertel ons je wensen en wij maken jouw interieur op maat! Lees hier meer over interieuradvies van onze specialisten.

Heb je aan de hand van deze informatie vragen? Je kunt ons bereiken via de chat, telefoon of e-mail. Langskomen in een van onze showrooms is natuurlijk ook mogelijk! Wij denken graag met je mee.

Recente artikelen
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer
Japandi interieur
Japandi interieur
Ontdek de Japandi stijl: een perfecte mix van Japanse en Scandinavische interieurstijlen. Bij JapandLees meer
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe bank? We geven je 7 tips.Lees meer