De perfecte afmeting voor jouw eettafel

Misschien valt je oog op een ronde tafel, maar werkt een rechthoekige tafel het beste in jouw ruimte. Zo komen rechthoekige tafels tot hun recht in smallere, lange ruimtes, terwijl een ronde tafel dynamischer is voor in een kleine ruimte. Ook speelt de grootte van de tafel en de beschikbare ruimte voor de stoelen een rol. Kortom, genoeg om over na te denken.

Meten is weten
Twijfel je over de tafelmaat? Plak dan met tape de afmeting van de tafel op de vloer, om een beter beeld te krijgen van hoe het formaat er uit komt te zien in de ruimte en of er genoeg loopruimte is. 

Naast dat de tafel ruimte inneemt, hebben eetkamerstoelen ook de ruimte nodig om ze makkelijk aan te kunnen schuiven. Wanneer het niet nodig is om achter een kant van de tafel langs te kunnen lopen, raden we een ruimte van 70 cm aan, met deze ruimte kan je gemakkelijk in/ uit de stoel kan schuiven. Mocht de tafel in een doorgang staan waardoor je er wel makkelijk langs moet kunnen lopen, dan is een ruimte van minimaal 110 cm aan te raden. Zo kan er makkelijk geschoven worden en is er ruimte om langs de tafel te lopen. Is hier geen ruimte voor? Wellicht is een eettafelbank dan een oplossing. Deze kan tegen de muur geschoven worden, wat een speels effect geeft en ruimte bespaard.

Lengte x breedte x tussenruimte
De standaard breedte van een tafel zit rond de 90/100 cm, bij veel tafels is 80 cm ook mogelijk. Een smallere tafel kan zorgen voor meer ruimte rondom de tafel, maar kan er bij een lang formaat ook voor zorgen dat de tafel iel lijkt. Hierom raden we bij een tafel vanaf 200 cm een minimale breedte van 90 cm aan.

Buiten de breedte speelt de lengte van een tafel ook een grote rol. Er moet voldoende ruimte zijn voor het gewenste aantal stoelen, en de poten nemen ook ruimte in beslag. De poten vergen bij de ene tafel meer ruimte op dan bij de ander. Zo staan de poten van de Rikke tafel aan de buitenkant van het tafelblad, waardoor deze 5 cm per poot innemen. Bij de Samt tafel staan de poten het verst naar binnen, namelijk 28 cm per poot. De plaatsing van de poten kan er dus voor zorgen dat er net een stoel meer of minder bij kan. Om op een makkelijke manier te meten welke maat tafel geschikt is, raden we aan om per stoel 60cm te rekenen. Een stoel is meestal smaller, maar de extra ruimte zorgt ervoor dat je makkelijker in en uit de plek kunt komen. Stel je wilt 6 stoelen plaatsen, per kant 3, dan dient de tafel minimaal 180 cm te zijn, hierbij is de maat van de tafelpoten niet meegerekend. Bij een Rikke tafel kom je dan uit op een tafel van 190 cm, bij de Samt zou het een tafel van 240 worden.

Schuif maar aan
Een kleine ruimte, maar toch vaak eters over de vloer? Denk dan eens aan een uitschuifbare tafel. Verschillende tafels uit de Sav & Økse collectie zijn als uitschuifbare variant te bestellen. Zo schuiven bijvoorbeeld onze Gunni, Rikke en Fjerre tafel uit vanuit de zijkant, waardoor het tafelblad aan een kant op zijn plek blijft. Ideaal wanneer je de tafel aan een kant tegen de muur aan wilt zetten. Daarnaast zijn er de rechthoekige en ronde uitschuifbare Nonne tafels. Deze schuiven uit vanuit het midden, waardoor de tafelpoten op hun plek blijven staan. Het uitgeschoven blad creëert een langer tafelblad.


Foto's: Nonne tafel, uitschuifbaar, eiken whitewash

In het rond
Liever een ronde tafel? Ook dan zijn er een hoop mogelijkheden. Ronde tafels doen het namelijk super goed in kleine ruimtes, doordat je er gemakkelijk omheen kunt lopen. Een ronde tafel zoals de Volante is een echte eyecatcher in de eetkamer. De poot in het midden maakt het ideaal dat er wanneer nodig een extra persoon aan kan schuiven! 

Tafelen
De Sav & Økse tafelcollectie heeft rechthoekige, ronde en ovale tafels in verschillende modellen en talloze afmetingen. Door deze ruime keuze is er voor in ieder interieur een geschikte tafel te vinden. Mocht je de tafels in het echt willen bekijken dan ben je van harte welkom in onze showrooms in Zaandam en Utrecht. 

Dit artikel is eerder verschenen op demachinekamer.nl.

Recente artikelen
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer
Japandi interieur
Japandi interieur
Ontdek de Japandi stijl: een perfecte mix van Japanse en Scandinavische interieurstijlen. Bij JapandLees meer
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe bank? We geven je 7 tips.Lees meer