Hygge in jouw leven en interieur

Hygge (uitgesproken als "hoo-guh") is een Deens woord wat steeds meer de wereld verovert, maar wat is Hygge precies? Het is een (geluks)gevoel: een gevoel van warmte, samenzijn, gezelligheid, genieten en ook vooral eenvoud. Genieten van de simpele dingen. Die warme kop thee bij de haard, die lekkere wollen sokken en dankbaarheid dat je een dak boven je hoofd hebt maakt Hygge. Ook is de natuur belangrijk. De natuur ingaan, maar ook zeker de natuur in huis halen door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals hout.

Interieurstijl Hygge
Hygge is niet alleen een gevoel of concept, het is ook een populaire interieurstijl die de gezellige en uitnodigende sfeer belichaamt die geassocieerd wordt met de Deense levensstijl. De Deense kunst van gezelligheid in huis. Hygge interieurs hebben vaak een neutraal kleurenpalet, met zachte wit-, grijs- en aardetinten die de kleurenschema domineren. Deze kleuren creëren een kalme en rustgevende sfeer, wat weer kan helpen om ontspanning te bevorderen. Goed om te weten: het kleurenpalet van de Sav & Økse banken bestaat uit meer dan 30 stofkleuren, waardoor er altijd wel een stof is die perfect in jouw Hygge interieur past. Je kunt online stofstalen bestellen.

Warm licht
Bij deze interieurstijl is licht erg belangrijk, want dit heeft veel invloed op de sfeer. Een van de belangrijkste Hygge lichtmakers zijn kaarsen. Dim de lampen, zet de kaarsen aan en je hebt meteen een ander gevoel.  Maar (sfeer)licht draait niet alleen om kaarsen, de Denen kiezen hun lampen heel zorgvuldig uit, het is niet voor niets dat de mooiste design lampen uit Denemarken komen en bestaan uit over elkaar geplaatste kappen om op die manier de gloeilamp aan het zicht te onttrekken en minder fel te schijnen.

Knus en gezellig
In deze woonstijl mogen cozy kussens en dekens zeker niet ontbreken op jouw Deense bank. Heerlijk warm en knus wegkruipen om even te ontspannen. De Denen ervaren de meeste Hygge thuis en dat is meteen de reden dat ze zo bezig zijn met interieur en design. Waar in andere landen het sociale leven meestal buiten de deur is, is dat in Denemarken vooral thuis. Veel huizen hebben dan ook een hyggekrog, een plek om je terug te trekken met je boek en kopje thee tussen een hoop kussens. Het zijn vaak kleine ruimtes, bijvoorbeeld een plek op de vensterbank en juist door de beperkte ruimte geeft dit een gevoel van warmte en veiligheid.


Links: bank Metta, rechts: Rikke highboard 2-deurs in walnoothout

Haal de natuur in huis
De natuur in huis halen hoort ook bij Hygge. Vooral houten meubels zijn heel populair omdat spullen van hout niet alleen mooi zijn om naar te kijken maar ook om te voelen. Het gladde oppervlak van een houten bureau of tafel, het knetteren en de geur van haardvuur en het kraken van een houten vloer zijn van die typische dingen. Al je zintuigen worden geprikkeld om het gevoel van Hygge te ervaren en het is ook daarom dat afwisseling van materialen heel belangrijk zijn in huis: een schapenvachtje op de stoel, dierenhuid op de vloer, aardewerk servies, alles om de aaibaarheidssfactor te verhogen.

Vintage designmeubels
De Denen zijn ook gek op vintage design, geen huis zonder een retro eyecatcher uit de familie of gevonden op de rommelmarkt. Vintage heeft een verhaal wat maakt dat het meer is dan iets tastbaars maar ook een emotie. In heel Scandinavië vind je heel veel kringloopwinkels waar je af en toe een vintage parel kunt scoren.

Hygge tips van Sylvia van @simplyhygge.nl:

  • Dim het licht en steek kaarsen aan.
  • Heb je iets op je wensenlijst voor je interieur? Spaar hier voor en geef het jezelf cadeau na een prestatie. Dan zal je altijd een mooie herinnering hebben als je ernaar kijkt.
  • Ga bakken, er is niks fijner dan de geur van vers gebakken brood of een taart.
  • Begin een eetclub: de perfecte manier om samen te komen en vriendschappen te onderhouden.
  • Zoek de natuur op, leef in het nu, zet je telefoon uit, luister, kijk en geniet. Iedereen verdient een beetje Hygge in zijn leven.

Ook in de zomer
Heel veel Hygge aanjagers klinken winters maar ook in de zomer is er Hygge. We steken misschien minder vaak een kaars aan maar een strandwandeling en het zand tussen je tenen voelen, de zilte geur van de zee, een bbq of picknick met vrienden, kampvuur, ook buitenshuis kan je op zoek naar die kleine dingen die je het gevoel geven van warmte en geluk maar maak vooral herinneringen die je in de winter met je kop warme chocolademelk weer kan ophalen.

Tot slot
De Hygge interieurstijl draait allemaal om het creëren van een gezellige en uitnodigende sfeer die ontspanning en welzijn bevordert. Door warme verlichting, natuurlijke materialen, een eenvoudig ontwerp, zachte meubels en accessoires, een neutraal kleurenpalet en persoonlijke accenten te combineren, kun je een ruimte creëren die aanvoelt als een warme knuffel.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Sylvia van @simplyhygge.nl en haar Instashop voor het Hygge gevoel, met de leukste spullen om jouw Sav & Økse interieur mee af te maken. Klaar om jouw huis in te richten volgens de Hygge interieurstijl? Bekijk de Sav & Økse collectie hier.

Recente artikelen
Veelzijdig notenhout
Veelzijdig notenhout
Of je nu voor een Scandinavische interieurstijl kiest of de mid-century vintage look, met meubels inLees meer
Harmonie in huis
Harmonie in huis
Creëer harmonie in huis met een ton-sur-ton look. De basis van ton-sur-ton ligt in het gebruik van Lees meer
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer