Combineren van houtsoorten

Soorten hout
Sav & Økse meubels zijn vervaardigd uit hoogwaardige en duurzame houtsoorten. Je kunt kiezen uit:

Eikenhout

Een veelgebruikte houtsoort in Scandinavische interieurs is eikenhout. Een zeer sterke houtsoort met een kenmerkende nerfstructuur waardoor het makkelijk te bewerken is. Het kan worden gelakt, geolied en gerookt. Sav & Økse biedt meubels aan in naturel eiken (gelakt of geolied) en eiken whitewash.

Beukenhout

Beukenhout is net als eiken een stevige houtsoort. Het splintert niet en is daarom een populaire houtsoort voor het maken van meubels. Het hout wordt gekenmerkt door een licht rossige gloed en donkere tekeningen. Beuken zorgt voor een frisse en moderne uitstraling in het interieur.

Notenhout

Walnotenhout geeft je interieur een warme en luxe uitstraling, maar wordt ook steeds meer gecombineerd in de mid-century modern interieurs. Het donkere hout heeft fijne nerf en mooie vlamtekening. Sav & Økse maakt walnoten tafels, salontafels, kasten en stoelen.


Links: Rikke eikenhout met whitewash finish, in combinatie met donkerbruine en lichte eikenhouten stoelen Enni. Rechts: Junni eikenhouten stoelen, Samt eettafel eikenhout in combinatie met notenhouten dressoir Tempelman.

Stylingstips voor het combineren van houtsoorten
Heb je al een houten vloer of denk je eraan om houten meubels te combineren? Zorg dan voor samenhang en evenwicht. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  1. Kies voor harmonie of contrast

Veel houtsoorten in je interieur kunnen een onrustig beeld geven. Kies, om dit te voorkomen, voor een rustig harmonieus kleurenpalet als basis. Ga bijvoorbeeld voor lichte, neutrale tinten op de muur. Of kies voor een tafel en stoelen dezelfde houtsoort. Sav & Økse biedt een ruime keuze aan eiken eetkamer stoelen die voor eenheid zorgen bij een eiken tafel. Wil je toch wat meer kleurcontrast toepassen? Kies dan bijvoorbeeld voor het toevoegen van felgekleurde accessoires als kussens, plaids of vazen. Het combineren van een notenhouten tafel met een eiken vloer geeft een interessant licht-donker contrast.

  1. Stem de houtsoorten op elkaar af

Is het ene meubel gelakt en het andere onbehandeld? Match dan houtsoorten op kleurtoon. Zo past een beuken eettafel met een rossige ondertoon minder goed bij een lichte blankhouten vloer. Daarnaast kun je houtsoorten met eenzelfde nervenstructuur goed combineren. Probeer bijvoorbeeld de nerven van een houten salontafel in dezelfde richting te laten lopen als de houten vloer. Als laatste kun je ook nog letten op de plek van de houten meubels, verdeel deze, zodat de aanwezigheid van het hout in evenwicht blijft.

  1. Combineer met andere materialen

Nog meer samenhang tussen houtsoorten creëer je door het toevoegen van andere materialen en accessoires. Zo zal het toevoegen van metaal (denk aan de stalen deur), marmer of beton de ruimte een industrieel of eclectisch karakter geven. Combineer bijvoorbeeld een marmeren keukenblad met houten barkrukken, zoals onze Silja houten barkruk. Een meer natuurlijke look creëer je bijvoorbeeld door het toevoegen van andere natuurlijke materialen als bamboe, vilt, katoen of linnen. Een vloerkleed zorgt onder meer voor dat houtsoorten mooi in elkaar overlopen. Bovendien kun je hiermee bijvoorbeeld je houten salontafel scheiden van de houten vloer. Samenhang in het geheel creëer je door kleine houtaccenten toe te voegen zoals houten fotolijsten of beelden.

  1. Less is more

Hout is mooi, maar te veel verschillende houtsoorten zullen toch voor een chaotisch geheel zorgen. Kies daarom voor maximaal twee of drie houtsoorten voor samenhang en rust.

  1. Vraag samples aan

Om een goed beeld te krijgen van de houtkleur in jouw ruimte adviseren wij deze goed te vergelijken. Hiervoor kun je het beste samples van alle houtsoorten (zowel meubels, vloer en accessoires) naast elkaar in de ruimte leggen. De lichtinval in jouw ruimte kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor hoe de kleuring van de houtsoorten.


Sav & Økse biedt samples aan van al haar houtsoorten. Bestellen van deze samples kan hier.
Je bent ook welkom in onze showrooms in Zaandam en Utrecht. Deze zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.30 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. Volg ons ook op Pinterest of Instagram voor meer inspiratie.

Recente artikelen
Veelzijdig notenhout
Veelzijdig notenhout
Of je nu voor een Scandinavische interieurstijl kiest of de mid-century vintage look, met meubels inLees meer
Harmonie in huis
Harmonie in huis
Creëer harmonie in huis met een ton-sur-ton look. De basis van ton-sur-ton ligt in het gebruik van Lees meer
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer