Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?

Overweeg je een nieuwe bank te kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je graag met 7 tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe bank. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het aantal zitplekken? Zo heb je 2-zitsbanken, 3-zitsbanken en hoekbanken. Ook zijn er veel kleuren en materialen waar je uit kunt kiezen. Ga je voor een neutrale kleur, of geef je je bank een kleur die opvalt? Lees verder voor alle tips!

1. De maat en de ruimte
Allereerst is het belangrijk om de ruimte te meten waar de nieuwe bank komt te staan. Zo voorkom je verrassingen en weet je zeker dat de bank goed past. Leg de maten van verschillende banken met papier of tape op de grond om te zien hoe ze passen in de ruimte. Je hebt 60 tot 80 cm loopruimte nodig langs de bank en 40 cm ruimte nodig tussen de salontafel en de bank.

2. Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?
Je kunt uitgaan van een zitbreedte van ongeveer 60 cm per persoon. Gemiddeld genomen is een 2-zitsbank meestal 170 tot 190 cm breed. Een 3-zitsbank begint bij 200 cm. Uit hoeveel personen bestaat je gezin, en hoeveel extra zitplek wil je creëren voor bezoek? Aan de hand van het aantal personen kun je gericht op zoek gaan naar een passende bank. Je kunt ook kiezen voor een hoekbank waarmee je direct zorgt voor meer zitgelegenheid. Je kunt je eigen bank zelf samenstellen in onze configurator.

3. Losse elementen bank
Een bank met losse elementen, ook wel een modulaire bank genaamd, is ook een optie. Kijk goed of jouw ruimte geschikt is voor een modulaire bank. Soms past een vaste bank beter bij de indeling van jouw woonkamer. Bij twijfel over de indeling van je woonkamer kun je bij ons een interieuradvies op maat aanvragen.

4. Welke uitstraling zoek je?
De bank is een centraal element in de kamer en geeft de woonkamer stijl en sfeer. Bedenk welke kleuren en materialen je mooi vindt, en welke bank passend is in je interieur. Het kleurenpalet van de Sav & Økse banken bestaan uit meer dan 30 kleuren. Moeite met kiezen? Geen probleem. Bestel hier eenvoudig je gewenste stofstalen zodat je de stoffen en kleuren bij jou thuis kunt bekijken. Deze stofstalen kun je in een moodboard verwerken van stijlen en kleuren, zodat jouw gewenste zithoek vorm krijgt.


Model Jolin is o.a. verkrijgbaar als 2-zitsbank, 3-zitsbank en hoekbank. Kijk voor alle mogelijkheden van bank Jolin hier.

5. Kies een bank met het juiste zitcomfort
Comfort is essentieel. Na een lange dag wil je kunnen neerploffen op een comfortabele bank. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn bij de aanschaf van een bank. Zoals een goede rugleuning, stevige of zachte kussens, of misschien een bijpassende hocker of poef.

6. Prijs/kwaliteit
Investeren in kwaliteit loont. Een goede bank heeft, afhankelijk van het gebruik en onderhoud, een levensduur van ongeveer 7 tot 15 jaar. Bij Sav & Økse bieden we hoogwaardige banken aan met een sterk frame en een zitting van No-sag stalen veren. Ontworpen met oog voor detail en gemaakt met de beste materialen.

7. Welk onderhoud heeft de bank nodig?
Is de bank makkelijk schoon te houden? Sommige stoffen zijn makkelijk te reinigen, dit is vooral erg praktisch als je huisdieren of kinderen hebt. Laat je adviseren in de winkel voor de juiste stof of bestel online de gewenste stofstalen. Wil je langer zorgeloos genieten van je nieuwe bank, dan kun je een pakket van All-in house service bestellen met de beste reinigings-en verzorgingsproducten.


We zien je graag in onze showrooms in Zaandam en Utrecht. Deze zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.30 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. Volg ons ook op Pinterest of Instagram voor meer inspiratie.

Recente artikelen
Combineren van houtsoorten
Combineren van houtsoorten
Met het toevoegen van hout in je interieur sla je nooit de plank mis. Maar er zijn net zoveel houtsoLees meer
De kenmerken van Deens design
De kenmerken van Deens design
Op zoek naar de verfijnde Deense of Scandinavische uitstraling voor je interieur? Bij Sav & Økse ziLees meer
Japandi interieur
Japandi interieur
Ontdek de Japandi stijl: een perfecte mix van Japanse en Scandinavische interieurstijlen. Bij JapandLees meer
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op letten?
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe bank? We geven je 7 tips.Lees meer